(voor6 personen)
Ingrediënten ananas toffee:
1 rijpe ananas, in blokjes
druppel olijfolie
½ eetlepel rietsuiker
2 vanillestokjes
4 dl. verse sinaasappelsap
10 saffraandraadjes
1 eetlepel honing
1 kaneelstokje
2 steranijs
4 blaadjes rozemarijn
Grand Marnier
- 1 rijpe ananas, in blokjes
- druppel olijfolie
- ½ eetlepel rietsuiker
- 2 vanillestokjes
- 4 dl. verse sinaasappelsap
- 10 saffraandraadjes
- 1 eetlepel honing
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- 4 blaadjes rozemarijn
- Grand Marnier
Ingrediënten soufflé:
- geklaarde boter
- fijne suiker voor de vormpjes
- 4 eieren
- 175 g. boerenkwark
- 200 g. fijne suiker
- 1 eetlepel steranijspoeder
- 1 limoen
- 12 g. maïzena
Bereiding ananas toffee:
- Splits de vanillestokjes in de lengte, schil de ananas en snijd de rondingen recht af zodat de ananas vierkant wordt.
- Bewaar alle afsnijdsels van de ananas om later de saus te maken.
- Snijd dikke plakken tot de harde kern.
- Snijd 1 plak in blokjes van 3 mm. Deze worden later gebruikt voor de soufflé.
- Snij de overige plakken in gelijkmatige rechthoeken van ca. 4x2½ cm.
- Steek deze overlangs door een satéprikker.
- Rijg een vanillestokje door de ananasstukken zodat deze aan beide kanten eruit steekt.
- Breng 3 dl. sinaasappelsap met de honing, kaneel, steranijs en saffraan aan de kook.
- Laat zachtjes inkoken tot het stroperig is. Leg de ananastoffees in de stroop en verwarm ze 5 minuten op laag vuur.
- Keer ze regelmatig zodat ze rondom bedekt zijn met de stroop.
Bereiding ananas Grand Marnier saus:
- Pureer de ananasafsnijdsels met de rest van het sinaasappelsap en de Grand Marnier in de blender, druk het door een zeef en zet de saus opzij.
Bereiding soufflé:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rasp de helft van de limoen.
- Scheid de eieren en houdt de eidooiers en de eiwitten apart.
- Bak de blokjes ananas in een droge koekenpan met een druppel olijfolie goudbruin.
- Bestrooi ze met rietsuiker en laat karamelliseren.
- Bestrijk de binnenzijde van porseleinen soufflé vormpjes of kopjes (doorsnede 5-7 cm.) licht met geklaarde boter en bestrooi ze met fijne suiker.
- Bedek de bodem van de vormpjes of kopjes met een lepel gekaramelliseerde ananasblokjes.
- Meng voor de soufflé de eidooiers voorzichtig met de kwark, 175 g. fijne suiker en limoensap.
- Klop met de mixer de eiwitten tot een stevig schuim, voeg de overige fijne suiker toe en blijf kloppen tot er pieken ontstaan.
- Het eiwitschuim moet er nog iets “schifterig” uitzien, dus niet al te stijf kloppen.
- Voeg de maïzena toe en klop het met de mixer op de laagste stand nog zeer kort door.
- Spatel een kwart van het eiwitschuim door het kwark-eidooiermengsel en voeg dit mengsel vervolgens aan het resterende eiwitschuim toe.
- Spatel alles zeer luchtig door elkaar. Vul de vormpjes met het beslag, strijk met een paletmes de bovenkant glad en maak met een duim een rand langs de bovenkant.
- Vul een middelhoge ovenslede tot de helft met kokend water en zet de kopjes erin.
- Bak de soufflé ca. 18 minuten in de oven.
- Serveer de soufflé direct.
- Maak aan tafel met een klein mes een opening tot aan de bodem van de soufflé en schenk de ananas Grand Marnier saus erin.
- Presenteer met de ananas “toffee”.
Beoordeling: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |