Brik met gamba-tonijnvulling


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 1 pak filobladerdeeg (diepvries)
  • 1 grote aardappel
  • 1 bakje gambas (200 g)
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 zakje verse peterselie (30 g)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1/2 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1 blikje tonijn op olijfolie (185 g)
  • zout en peper
  • harissa  of 1 fijngesneden rode peper
  • ca. 6 dl (arachide)olie
  • 1 eiwit
  • 4 kleine eieren
  • 1 citroen

Bereiding:

  • Plakjes filodeeg in verpakking ca. 2 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien.
  • Aardappel ongeschild in bodempje water in ca. 20 minuten gaar koken en laten afkoelen.
  • Aardappel pellen en in fijne stukjes snijden.
  • Gambas pellen en in stukjes snijden.
  • Ui en knoflook pellen en fijn snipperen.
  • Blad van peterselie fijn knippen.
  • Kappertjes fijn hakken.
  • In pan 1 dl olie verhitten, hierin ui en knoflook fruiten.
  • Gamba, aardappel, peterselie en kappertjes en kurkuma toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten zachtjes bakken.
  • Pan van vuur nemen.
  • Tonijn afgieten en door gambamengsel scheppen.
  • Vulling op smaak brengen met zout, peper en harissa.
  • Deeg uitvouwen.
  • Met scherp mes 4 cm van lange kant van filodeeg snijden, zodat vierkante vellen van ca. 23 x 23 cm ontstaan.
  • 1 filovel met eiwit bestrijken en op tweede vel leggen.
  • Randen met eiwit bestrijken.
  • Kwart van vulling in hoek scheppen.
  • Met vingers halve maan van vulling vormen, met bolle kant aan hoekzijde.
  • Telkens 1 eitje breken in holte van maanvorm, of ei splitsen en dooier op filodeeg leggen. filodeeg diagonaal over vulling vouwen en dichtdrukken.
  • Afdekken met vochtige theedoek (om uitdroging te voorkomen). Zo nog 3 driehoeken (= brik) maken.
  • In diepe koekenpan of braadpan flinke laag olie verhitten.
  • Briks een voor een behoedzaam in hete olie laten glijden en aan beide zijden goudbruin bakken, voorzichtig omkeren.
  • Brik op keukenpapier laten uitlekken en warmhouden.
  • Intussen sokkeltjes van citoenen snijden: onderkant eraf snijden en in de lengte diepe inkepingen maken.
  • Op vier borden citroen zetten en warme brik in inkeping plaatsen.
  • Aan tafel brik naar wens met citroensap besprenkelen.
Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green