Brik met gamba-tonijnvulling
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 1 pak filobladerdeeg (diepvries)
- 1 grote aardappel
- 1 bakje gambas (200 g)
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 zakje verse peterselie (30 g)
- 2 eetlepels kappertjes
- 1/2 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
- 1 blikje tonijn op olijfolie (185 g)
- zout en peper
- harissa of 1 fijngesneden rode peper
- ca. 6 dl (arachide)olie
- 1 eiwit
- 4 kleine eieren
- 1 citroen
Bereiding:
- Plakjes filodeeg in verpakking ca. 2 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien.
- Aardappel ongeschild in bodempje water in ca. 20 minuten gaar koken en laten afkoelen.
- Aardappel pellen en in fijne stukjes snijden.
- Gambas pellen en in stukjes snijden.
- Ui en knoflook pellen en fijn snipperen.
- Blad van peterselie fijn knippen.
- Kappertjes fijn hakken.
- In pan 1 dl olie verhitten, hierin ui en knoflook fruiten.
- Gamba, aardappel, peterselie en kappertjes en kurkuma toevoegen en geheel nog ca. 2 minuten zachtjes bakken.
- Pan van vuur nemen.
- Tonijn afgieten en door gambamengsel scheppen.
- Vulling op smaak brengen met zout, peper en harissa.
- Deeg uitvouwen.
- Met scherp mes 4 cm van lange kant van filodeeg snijden, zodat vierkante vellen van ca. 23 x 23 cm ontstaan.
- 1 filovel met eiwit bestrijken en op tweede vel leggen.
- Randen met eiwit bestrijken.
- Kwart van vulling in hoek scheppen.
- Met vingers halve maan van vulling vormen, met bolle kant aan hoekzijde.
- Telkens 1 eitje breken in holte van maanvorm, of ei splitsen en dooier op filodeeg leggen. filodeeg diagonaal over vulling vouwen en dichtdrukken.
- Afdekken met vochtige theedoek (om uitdroging te voorkomen). Zo nog 3 driehoeken (= brik) maken.
- In diepe koekenpan of braadpan flinke laag olie verhitten.
- Briks een voor een behoedzaam in hete olie laten glijden en aan beide zijden goudbruin bakken, voorzichtig omkeren.
- Brik op keukenpapier laten uitlekken en warmhouden.
- Intussen sokkeltjes van citoenen snijden: onderkant eraf snijden en in de lengte diepe inkepingen maken.
- Op vier borden citroen zetten en warme brik in inkeping plaatsen.
- Aan tafel brik naar wens met citroensap besprenkelen.
Beoordeling: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |