Bobotie

bobotie
Bobotie is een gerecht uit de Zuid Afrikaanse keuken, een vleesschotel gemaakt van gehakt met uien, specerijen, fruit en noten, overgoten met een ‘custard’ van melk en eieren die in de oven wordt gebakken.

Ingredienten:

(voor 6 personen)

  • 1 witte boterham, in dobbelsteentjes
  • 500 gram mager lamsgehakt
  • 1 eetlepel olie
  • 1 grote zoete ui
  • 1 dikke teen knoflook, zeer fijn gehakt
  • 2 cm stukje verse gember, geschild en fijn geraspt
  • 1 friszure handappel, geschild en gesnipperd
  • 1 pakje ‘Kaapse Bobotie’ (specerijenmix en vruchtenchutney) verkrijgbaar in wereldwinkels
  • 50 gram rozijnen
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 1 handje cashewnoten (of noten naar keuze)
  • 2-3 eetlepels abrikozenjam
  • 1 eetlepel citroensap
  • zeezout en peper
  • 1 1/2 dl melk
  • 2 eieren
  • 4 laurierblaadjes
  • 1/2 citroen in dunne (halve) plakjes

Bijgerecht:

  • rijst naar keuze
  • 1 theelepel kukuma (koenjit)

Bereiding:

  • Week de broodblokjes in 1/2 dl warm water.
  • Roerbak het gehakt in de olie rul en bruin.
  • Voeg uien, knoflook, gember, appels en ‘Kaapse bobotie’ specerijen toe en roerbak 5 minuten.
  • Schep brood, rozijnen, amandelschaafsel, jam en citroensap er door en stoof het gerecht minimaal 5-20 minuten, afhankelijk van de beschikbare tijd.
  • Breng het gehaktmengsel op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een rechthoekige ovenschaal van ± 15 bij 20 cm in. Schep het gehaktmengsel er in en strijk de bovenkant glad.
  • Klop de melk met de eieren los en schenk dit uit over het gehaktmengsel. Leg de laurierblaadjes en halve citroenplakjes bovenop. Zet de schotel middenin de oven en bak de bobotie in 45
  • minuten goudbruin.
  • Snijd de bobotie in vierkante stukken
  • Serveren met rijst (door een theelepel kurkuma mee te koken krijg je mooie gele rijst).
  • Iets van komkommersalade of tutti frutti is er ook erg lekker bij.

Bron: reiswensen.nl

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud

120x60-green