Salade duif (salad pigeon)
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 30 g. gepelde ongezouten pistachenoten
- 1 sjalotje, geschild en in de lengte gehalveerd
- 100 ml rode wijn
- 100 ml rode port
- 50 g. suiker
- zout, peper
- 4 verse vijgen, ieder in vieren gedeeld
- 1 eetlepel olijfolie
- 50 g. roomboter
- 4 duivenborstjes
- 75 g. bladsla
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175ºC.
- Rooster de pistachenoten op een bakplaat in de oven goudbruin.
- Neem ze uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
- Doe de sjalot met de wijn, de port en 25 g. suiker in een steelpan, voeg wat zout en peper toe en laat alles tot de helft inkoken.
- Zeef de sjalot uit de saus, voeg de rest van de suiker toe en kook de saus nog een paar minuten in tot hij stroperig wordt.
- Doe de vijgen in een ovenschaal.
- Schep over elke vijg 1 dessert lepel (100 ml.) saus. Zet de vijgen ± 8 minuten in de oven.
- Verhit intussen de olijfolie en de boter in een koekenpan.
- Bestrooi de duivenborstfilets met zout en peper en bak ze in 3 minuten aan beide kanten bruin, maar nog rosé van binnen.
- Neem de duivenborstjes uit de pan en laat ze rusten. Verdeel de gewassen sla over 4 borden, snij de duivenborsten in dunne plakken en leg ze op de sla.
- Neem de vijgenparten uit de oven en verdeel ze over de borden. Besprenkel de duivenborsten met portsiroop en bestrooi met de pistachenoten.
(




