Appelamandel crumble met karamelsaus van gezouten boter
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 125 g. amandelmeel *)
- 125 g. roomboter
- 125 g. witte basterdsuiker
- 125 g. bloem
- 2 g. zout
- 1 eetlepel roomboter
- 4 appels (granny smith), geschild en in dunne plakjes
- 100 ml. calvados
*) Te koop bij de Marokkaanse winkel of natuurwinkel. Je kunt het ook zelf maken in een keukenmachine.
Let op: laat de keukenmachine niet te lang draaien, anders geven de amandelen olie af en krijg je een pasta in plaats van een poeder.
Ingrediënten karamelsaus:
- 250 ml. slagroomroom
- 1 vanillestokje
- 75 g. roomboter
- 150 g. suiker
- 50 ml. water
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180ºC.
- Snijd met twee messen het amandelmeel, de roomboter, basterdsuiker en het zout tot een kruimig deeg.
- (Je kunt het ook doen in een keukenmachine, maar stop op tijd zodat het geen vaste massa wordt).
- Meng als laatste de gezeefde bloem erdoor.
- Spreid de crumble uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de crumble in
- ± 20 minuten bruin in de oven.
- Verhit de roomboter in een koekenpan en bak de appelpartjes in ± 5 minuten lichtbruin.
- Blus ze af met calvados
- Doe de slagroom in een steelpan, snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit en voeg het merg en het stokje bij de room.
- Breng de room met de boter voorzichtig aan de kook.
- Verwarm de suiker en het water en laat de suiker oplossen door regelmatig de pan heen en weer te bewegen (niet roeren).
- Laat de suikersiroop mooi goudbruin worden, verwijder het vanillestokje ui de room en voeg de warme vanilleroom toe aan de suikersiroop.
- Roer op laag vuur tot een vloeibare karamelsaus ontstaat.-
| Beoordeling: |
