Lamsfilet met romige appeltjes, fudge en chocolade
Ingredienten:
(voor 4 personen)
- 2 lamsracks
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 g. boter
- 2 laurierblad
- 1 sjalotje, gesneden
- 1 teentje knoflook, gesneden
- 3 stukjes prei
- stukjes wortel
- bouillon
- zeezout
- peper uit de molen
- 2 eetlepels tomatenpuree
- rode wijn
Ingrediënten voor de romige appels:
- 2 appels
- 1 dl. witte wijn
- ½ eetlepel kristalsuiker
- 1 dl. slagroom
Ingrediënten voor de garnering:
- fudge (zoete karamel)
- suiker
- water
- pure chocolade, geraspt
Bereiding:
- Snijd de lamsfilets in hun geheel van de botten en verwijder alle vliezen.
- Verhit voor de saus een pan met een beetje olijfolie.
- Voeg de losgesneden botten en afsnijdsels van het vlees toe, samen met de laurierbladeren de gesneden sjalotjes, de gewassen prei, de wortel en de knoflook.
- Doe de tomatenpuree erbij.
- Bruineren.
- Afblussen met rode wijn.
- Voeg zoveel bouillon toe dat alle ingrediënten onder staan en breng het vocht aan de kook.
- Draai het vuur laag en laat de saus ± 1 uur inkoken.
Zeef de saus. - Breng de saus op smaak met zout en peper uit de molen.
- Verwarm de oven op 70ºC. Verwarm een koekenpan met een mengsel van olijfolie en boter en braad het vlees op hoog vuur rondom kort aan.
- Leg de filets op een bakplaat en zet deze in de oven tot het moment van serveren. (Door de lage temperatuur droogt het vlees niet uit.)
- Snijd de filets in gelijke stukken.
- Breng de filets vlak voor het serveren op smaak met zout uit de molen.
- Schil de appeltjes, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Breng ze met wat wijn en suiker aan de kook.
- Kook het vocht tot de helft in en voeg de room toe.
- Breng opnieuw aan de kook en draai het vuur uit.
- Leg twee stukjes lamsfilet midden op het bord.
- Schep er wat saus omheen en verdeel de appeltjes met de room en plakjes fudge om het vlees.
- Bestrooi met flinters chocolade.
- Serveer er roergebakken haricots verts bij.
| Beoordeling: |
