Salade van witlof met mosselvlees van St. Jakobsschelp
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 250 g. uitgesneden mosselvlees van St. Jakobsschelpen
- 30 g. boter
- zout
- versgemalen witte peper
- 2 tomaten
- ½ appel
- 300 g. witlof
- 100 g. bleekselderie
- 100 g. waterkers
Ingredienten vinaigrette:
- 2 eetlepels appelazijn
- zout
- vers gemalen witte peper
- 1 snuifje curry
- 4 eetlepels arachideolie
- 2 eetlepels walnotenolie
Bereiding:
- Eerst de vinaigrette bereiden.
- De azijn met het zout, de peper en de curry goed door elkaar roeren totdat het zout is opgelost.
- De olie erbij doen en er doorheen mengen.
- De Jakobsschelp in dunne schijfjes snijden.
- Een groot bakblik goed met boter insmeren.
- Vervolgens met zout en peper bestrooien en de schijfjes mosselvlees erop leggen.
- De tomaten met kokend water begieten, afschrikken in koud water, ontvellen, de kroontjes eruit snijden en de zaden verwijderen.
- Het vruchtvlees in brunoise (blokjes) snijden.
- De halve appel schillen, het klokhuis verwijderen en het vruchtvlees in brunoise snijden.
- Met de stukjes tomaat vermengen en met de helft van de vinaigrette besprenkelen.
- Het witlof in blaadjes verdelen en de bittere uiteinden eraf snijden.
- De selderie in 3 tot 4 cm. lange stukjes snijden en deze vervolgens in fijne reepjes snijden.
- De waterkersblaadjes van de stengels trekken. De salades afzonderlijk wassen en drogen.
- Op borden serveren en met de rest van de vinaigrette besprenkelen.
- De stukjes tomaat en appel erop leggen en heel even laten doortrekken.
- Het voorbereide bakblik met het malse mosselvlees 1½ minuut in de op 200°C voorverwarmen oven verwarmen.
- Niet langer anders wordt het taai.
- Vervolgens het verwarmde St. Jakobsvlees zorgvuldig op de salade schikken en terwijl de mosselen nog warm zijn, het geheel opdienen.
Beoordeling: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |