Venkelsoep met saffraanschuim en tempura
(voor 4 personen)
Ingredienten:
- 2 venkel
- 1 sinaasappel
- 50 ml. witte wijn
- 2 takjes tijm
- 10 g. suiker
- 1 ei
- 150 g. aardappels
- 30 ml. olijfolie
- 1 l. visfond
Ingrediënten voor saffraanschuim:
- 2 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 60 g. boter
- ½ g. saffraandraadjes
- 100 ml. witte port
- 200 ml. room
Ingrediënten voor tempura:
- 1 ei
- 100 g. tempurameel (Indische winkel)
- zout en peper uit de molen
- 1 chilipeper
- frituurvet
- 8 gamba’s
- venkelgroen
Bereiding:
- Oven op 180ºC op hete lucht verwarmen.
- Venkelknollen schoonmaken, wassen en in stukken snijden (stronken verwijderen). Sinaasappel in vieren snijden.
- Aluminiumfolie tot een kleine schaal vormen.
- Venkel, sinaasappel, tijm, suiker en witte wijn in de vorm doen.
- Zouten en peperen.
- Folie dichtvouwen en in de oven ± 30 minuten garen.
- Intussen aardappels schillen, wassen en in grote stukken snijden.
- Olijfolie in een pan doen en de gesneden aardappels aanzetten.
- De inhoud van het venkelpakket erbij gieten met 600 ml. visfond. 20 minuten laten koken.
- De sinaasappelstukken verwijderen en de soep pureren.
- Passeren en nogmaals laten opkoken.
- Op smaak brengen met wat zout en peper.
Bereiding saffraanschuim.
- Sjalotjes en knoflook in kleine stukjes snijden.
- Boter verhitten in een pan en de sjalotjes met de saffraan aanzetten.
- De witte port, de rest van de visfond en de room toevoegen en laten reduceren tot de helft.
- Het saffraanmengsel met zout en peper kruiden en schuimig mixen.
- Wat boter toevoegen en eronder mixen.
Bereiding tempura:
- Het ei scheiden.
- Het tempurameel met ijskoud water en het eiwit tot een dun deeg roeren.
- Met zout en chili kruiden.
- Het vet verhitten.
- De gamba’s uit de schaal breken, darmkanaal verwijderen en op cocktailprikkers.
- Door de tempura wentelen en in het vet bakken.
- Aflaten druppelen op keukenpapier en daarna zouten.
- Soep op de borden doen, saffraanvocht schuimig kloppen en op de borden geven met 2 gamba’s.
- Garneren met venkelgroen
Beoordeling: |