Venkelsoep met saffraanschuim en tempura


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 2 venkel
  • 1 sinaasappel
  • 50 ml. witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 10 g. suiker
  • 1 ei
  • 150 g. aardappels
  • 30 ml. olijfolie
  • 1 l. visfond

Ingrediënten voor saffraanschuim:

  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 60 g. boter
  • ½ g. saffraandraadjes
  • 100 ml. witte port
  • 200 ml. room

Ingrediënten voor tempura:

  • 1 ei
  • 100 g. tempurameel (Indische winkel)
  • zout en peper uit de molen
  • 1 chilipeper
  • frituurvet
  • 8 gamba’s
  • venkelgroen

Bereiding:

  • Oven op 180ºC op hete lucht verwarmen.
  • Venkelknollen schoonmaken, wassen en in stukken snijden (stronken verwijderen). Sinaasappel in vieren snijden.
  • Aluminiumfolie tot een kleine schaal vormen.
  • Venkel, sinaasappel, tijm, suiker en witte wijn in de vorm doen.
  • Zouten en peperen.
  • Folie dichtvouwen en in de oven ± 30 minuten garen.
  • Intussen aardappels schillen, wassen en in grote stukken snijden.
  • Olijfolie in een pan doen en de gesneden aardappels aanzetten.
  • De inhoud van het venkelpakket erbij gieten met 600 ml. visfond. 20 minuten laten koken.
  • De sinaasappelstukken verwijderen en de soep pureren.
  • Passeren en nogmaals laten opkoken.
  • Op smaak brengen met wat zout en peper.

Bereiding saffraanschuim.

  • Sjalotjes en knoflook in kleine stukjes snijden.
  • Boter verhitten in een pan en de sjalotjes met de saffraan aanzetten.
  • De witte port, de rest van de visfond en de room toevoegen en laten reduceren tot de helft.
  • Het saffraanmengsel met zout en peper kruiden en schuimig mixen.
  • Wat boter toevoegen en eronder mixen.

Bereiding tempura:

  • Het ei scheiden.
  • Het tempurameel met ijskoud water en het eiwit tot een dun deeg roeren.
  • Met zout en chili kruiden.
  • Het vet verhitten.
  • De gamba’s uit de schaal breken, darmkanaal verwijderen en op cocktailprikkers.
  • Door de tempura wentelen en in het vet bakken.
  • Aflaten druppelen op keukenpapier en daarna zouten.
  • Soep op de borden doen, saffraanvocht schuimig kloppen en op de borden geven met 2 gamba’s.
  • Garneren met venkelgroen


Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green