Schelpjes in saffraanpeterselie bouillon


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 500 g. venusschelpen
  • 500 g. kokkels
  • olijfolie
  • 1 rode ui, in parten
  • 2 teentjes knoflook, gehalveerd
  • plukje saffraan
  • 1 klein stukje pecorino korst van 3 cm (kaas)
  • schil van ½ sinaasappel, zonder wit
  • schil van ½ citroen, zonder wit
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 2 peperoncini (gedroogde rode pepers)
  • 1 bos platte peterselie
  • chilivlokken (gedroogde Spaanse pepers die samen met de zaadjes grof zijn gemalen) of
  • cayennepeper

Bereiding:

  • Was de schelpen en laat ze ± 30 minuten in ruim koud water staan.
  • Spoel de schelpen goed schoon en gooi de kapotte schelpjes weg.
  • Verwarm intussen een flinke scheut olijfolie in een soeppan en bak de ui en de knoflook op een laag vuur ± 10 minuten.
  • Voeg de saffraan, de  kaaskorst, de citrusschillen, de peperkorrels en de peperoncini toe.
  • Schenk er 1½ liter water bij en breng aan de kook.
  • Snijd 2  takjes peterselie heel fijn en zet apart.
  • Doe de rest van de peterselie bij de bouillon en laat op een laag vuur ± 20 minuten trekken.
  • Breng op smaak met zout en laat nog eens 10 minuten trekken.
  • Zeef de bouillon en doe de gezeefde bouillon terug in de pan.
  • Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  • Kook de schelpen 3-5 minuten in de bouillon tot ze open staan.
  • Serveer de bouillon in diepen borden, besprenkel met wat olijfolie, bestrooi met de fijngehakte peterselie en chilivlokken naar smaak.
Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green