Karamelappelkoek met ijs
(voor 12 personen)
Ingrediënten:
- 200 g. bloem
- 50 g. griesmeel
- 200 g. koude ongezouten boter in blokjes
- 20 g. extra boter
- 50 g. fijne kristalsuiker
- ± 400 g. stevige rode geschilde appel, in dunne partjes gesneden
200 g. chocolade
Ingrediënten voor de karamel:
- 175 g. fijne kristalsuiker
- 100 ml. slagroom
- 4 eetlepels water
Bereiding:
- Verwarm de suiker voor de karamel met het water in een steelpan op laag vuur en roer tot de suiker opgelost is.
- Laat de suikersiroop onder af en toe schudden op een matig vuur karamelliseren tot ze goudbruin is.
- Let goed op dat de karamel niet verbrand.
- Schenk voorzichtig de room erbij en roer en verwarm tot de saus glad is.
- Pas bij het toevoegen op voor spatten want deze zijn heel heet.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bekleed een vierkante bakvorm van 20 cm. royaal met bakpapier, zodat het over de rand van de vorm hangt.
- Zo kan de koek straks gemakkelijk uit de vorm gehaald worden.
- Meng de bloem en griesmeel kort in een keukenmachine.
- Voeg de koude boterblokjes toe en meng ze met behulp van de pulserende knop er doorheen.
- Meng zo de suiker erdoor.
- Kneed het met je handen tot een samenhangend deeg en druk het tegen de bodem van de bakvorm tot in de hoeken.
- Rol het glad, prik met een vork gaatjes in het deeg en bak de koek 5 minuten.
- Schakel dan de oventemperatuur terug naar 150°C en bak de koek nog 40 minuten of totdat ze lichtbruin gekleurd is.
- Laat afkoelen in de bakvorm.
- Smelt de extra boter in een koekenpan op een matig vuur.
- Bak de appelpartjes hierin 4-5 minuten onder af en toe omscheppen tot ze goudbruin en gaar zijn, maar niet stuk gekookt.
- Laat ze enigszins afkoelen.
- Smelt de chocolade au bain marie en roer de chocolade glad.
- Schik de appelpartjes op de koek en schenk de dikke karamelsaus er over.
- Schenk dan de gesmolten chocolade uit over de karamel en strijk glad met een spatel.
- Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
- Ze de koek vervolgens 2 uur in de koelkast.
- Neem de koek met behulp van het bakpapier uit de bakvorm en snijd in 12 plakken.
- Serveer met een bolletje ijs.
Beoordeling: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |