Soepen

Provençaalse garnalensoep met pistou


(voor 4 personen)

Ingredienten:

  • 80 ml. olijfolie
  • 12 grote gamba’s, darmkanaal verwijderen, schoonmaken, schalen bewaren!
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 150 g. trostomaten
  • 1 grote rode paprika, gehakt
  • 2 tomaten, gehakt
  • ½ komkommer, geschild, zaadjes verwijderen, gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g. ciabatta geweekt in 100 ml. olijfolie
  • cayennepeper
  • cognac
  • witte wijn
  • bouillon
  • snufje suiker
  • basilicumblaadjes

Ingrediënten pistou

  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 100 g. basilicum, blaadjes geplukt
  • 25 g. bladpeterselie
  • 50 g. pijnboompitten
  • 25 g. geraspte parmezaanse kaas
  • 100 ml. olijfolie
  • peper, zout

Bereiding:

  • Verhit 60 ml. olijfolie in een grote braadpan op matig vuur. Voeg de gambaschalen toe en bak roerend een paar minuten.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze mee aan.
  • Afblussen met wat cognac en wat witte wijn. Schenk er genoeg bouillon bij om de schillen net te bedekken en laat ze 10 minuten op laag vuur koken.
  • Pureer de gambabouillon inclusief de schalen in een keukenmachine glad en schenk door een fijne zeef.
  • Maak de mengkom schoon, voeg de paprika, tomatenstukjes, komkommer, knoflook, in olie geweekt brood en bouillon toe en pureer het glad.
  • Voeg bouillon, cayennepeper en suiker toe en breng op smaak met wat peper en zout.
  • Verwarm intussen de oven op 180ºC.
  • Meng de rest van de olijfolie door de trostomaten.
  • Rooster ze op een bakplaat 5-6 minuten tot ze zacht zijn.
  • Verdeel de soep over 4 soepkommen en schep de gamba’s en de geroosterde tomaatjes erin.
  • Schenk er wat pistou over en garneer met basilicum.

Bereiding Pistou:

  • Draai voor de pistou de ingrediënten in een keukenmachine tot een pasta.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green