Soepen

Koude waterkerssoep met gerookte paling


(voor 8 personen)

Ingredienten:

  • wat boter
  • 2 kleine uien, gepeld, grof gesneden
  • 2 prei, alleen het witte gedeelte, grof gesneden
  • 2 stengels bleekselderie, grof gesneden
  • 2 aardappels, geschild, grof gesneden
  • 1 l. bouillon
  • 600 g. waterkers met steeltjes en al
  • enkele waterkerstakjes voor de garnering
  • ± 200 g. gerookte paling, grof gesneden
  • 300 ml. melk
  • 300 ml. crème fraîche
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • zeezout, versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels mierikswortelpuree
  • 300 ml. crème fraîche

Bereiding:

  • Smelt de boter op middelhoog vuur en voeg de ui, prei en bleekselderie toe.
  • Bak zachtjes ±10 minuten tot alles zacht is, zonder dat de groente verkleurt.
  • Voeg de aardappels toe.
  • Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Draai het vuur lager en laat onafgedekt 10 minuten koken tot de aardappels zacht zijn.
  • Voeg de waterkers en de gerookte paling erbij en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Neem de soep van het vuur en voeg de melk en crème fraîche toe.
  • Neem de gerookte paling voorzichtig uit de pan.
  • Schep ze in een kom.
  • Voeg een beetje olijfolie en een kneep citroensap door de stukken vis.
  • Pureer de soep met een staafmixer glad en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
  • Laat de soep afkoelen en zet ze in de koelkast.
  • Meng in een aparte kom de volgende 300 ml. crème fraîche, de mierikswortelpuree, een flinke kneep citroensap en wat zout en peper.
  • Verdeel voor het serveren de gerookte paling over de soepkommen.
  • Schep er wat soep over en leg er een schepje van het crème fraîche mengsel op.
  • Dan nog in elke kom een takje waterkers en een paar druppels olijfolie.


Beoordeling: koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-goud koksmuts-wit koksmuts-wit

120x60-green