Poetes, sjwatte frens- mit gebakke eppel en kanieël
(voor ± 10 personen)
Ingredienten:
- 2 l. bloed
- 1 kg vlees en spek
- enkele sneetjes gedroogd witbrood
- peper, zout
- kruidnagel
- foelie
- laurier
- sjalotjes of 1 ui
- 5 appels
- kaneel
- boter
Bereiding:
- Slachtafval, zoals hart, kopvlees, oren, spek en staart gaarkoken.
- De breu (kookvocht) bewaren.
- Vlees fijn malen, mengen met de hete breu, peper, zout, kruidnagel, foelie, laurier en gekruimeld gedroogd witbrood.
- Fijngehakte ui of sjalotjes toevoegen. Van het vuur nemen. Bloed toevoegen en afproeven.
- Varkensdarmen uitwassen en doorblazen om te kijken of er geen lek inzit.
- De hete brij in de darmen vullen. Darmen dichtbinden, tegen de kook aan in een grote ketel ± ½ uur gaar laten broeien.
- Onder in de ketel een oud schoteltje leggen om kapot koken te voorkomen.
- Het kookvocht mag persé geen kookbeweging maken!
- Bloedworst voorzichtig uit het hete water halen en ophangen om te laten drogen.
- Na ± 2 dagen zijn ze goed om gebakken te worden.
- Bloedworst aan 2 kanten bakken.
- Appels schillen, in partjes snijden en bakken.
- Verdelen over de borden en kaneel over de appels strooien.
Beoordeling: | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |