Soepen

Soep

kale-soup

Soep is vloeibaar voedsel dat bereid wordt door ingrediënten te koken, bijvoorbeeld groenten en/of vlees. Soep is een van de oudste gerechten; al in de prehistorie werd soep gegeten.

Er bestaan zeer veel verschillende soepen en het wordt over de hele wereld gegeten.

Vaak wordt voor de bereiding van soep uitgegaan van bouillon: een aftreksel van vlees (vaak kip of rund) met bot dat zeer lang (enkele uren) met kruiden wordt gekookt. Bij dit proces gaan sommige eiwitten die aanwezig zijn in het bot (collageen) gedeeltelijk in oplossing. De bouillon kan zo worden gegeten (soms met toevoeging van een ei), maar dient ook als basis voor soepen waaraan andere ingrediënten als tomaten en groenten worden toegevoegd.

Na enige tijd koken met de ingrediënten kunnen deze zeer fijn met de vloeistof worden vermalen zodat een homogene velouté wordt verkregen, alternatief kan de soep zo worden gegeten. Sommige ingrediënten zullen door lang koken zelf uit elkaar vallen (bijvoorbeeld erwtensoep). Als laatste toevoeging worden soms kleine licht gekruide gehaktballetjes toegevoegd. Aan tafel worden sommige soepen afgemaakt met een wolkje room.

 

(bron: wikipedia)

120x60-green